Wat verwacht wordt van miljardairs

“Er zijn tegenwoordig mensen die niet geloven dat ontbossing en branden schade toebrengen aan de planeet aarde. Velen nemen het niet ernstig wat er nodig is om bossen en het leven op deze planeet in stand te houden, en dat het niet mogelijk is om elders zijn toevlucht te zoeken. Er zijn zelfs miljardairs die raketten laten bouwen om een buitenaardse reis te maken, om te kijken of ze daar ergens een leefbare plek kunnen vinden. Die miljardairs moeten leren om hier te leven, en een flink deel van hun geld besteden aan het behoud van dat leven, en om het leven van de mensen te verbeteren.”

Het is niet moeilijk om de uitspraak aan iemand toe te wijzen: de grote L orakelt er weer op los. En dan mogen zijn onderdanen nog blij zijn dat de grote B eerder zwijgzaam is geworden, goed beseffend dat het zwaard van Damocles boven zijn kop hangt.

De mislukte kapitein zou, aldus sommige kranten, eraan denken om zijn verschrikkelijk evangelische echtgenote naar de voorgrond te schuiven, met het oog op de volgende presidentiële verkiezingen. De vrouw laat dan ook geen enkele gelegenheid onbenut om eveneens te orakelen, voorlopig (?) enkel nog voor haar eigen aanhangers. Maar die groeien in aantal.

Sinds het begin van de campagne, gelanceerd door de vrouwenafdeling van de Bolso partij (PL), zes maanden geleden, sloten 29.514 vrouwen er zich bij aan. Ex-stafchef Nogueira zei: “Is het geen geschikt moment om een rechtse vrouwelijke kandidaat te lanceren voor het Planalto? Maar wie daarover beslist, is president (!) Bolsonaro. Wie hij ook steunt, ik garandeer alvast de steun van de progressistas”.

De ongerijmdheid: het is tijd voor een vrouwelijke kandidaat, maar het is een man die daarover zal beslissen. Ruikt wat naar ‘misoginia’, niet?

Terugkerend naar de uitspraak bovenaan: wie sticht de branden in de Braziliaanse bossen en wie kapt er de bomen? En wie is verantwoordelijk om daar iets aan te doen? Ervan uitgaan dat buitenlandse miljardairs deze klus moeten uitvoeren is helemaal te gek, tenzij het orakel bedoelt dat ze nodige fondsen moeten aanleveren zodat de echte verantwoordelijken eindelijk rechtstaan om er iets aan te doen, wat ze nu al eeuwen nalaten. Als de oerwouden van dit land dreigen te verdwijnen, inclusief het eens machtige Atlantische regenwoud, dan is dat omdat men deze vernielingen oogluikend toeliet, m.a.w. er niks aan deed.

Een president die voor de derde keer aan de macht is, had daar al veel eerder mee moeten beginnen. Mocht hij dat gedaan hebben, dan zou ik hem geen ongelijk geven om zich nu tot de miljardairs zou richten met een smeekbede voor financiële hulp.

Stel dat de andere kant erin slaagt om terug te keren, dan komt er mogelijk een verschrikkelijk evangelische nep-dominee aan de macht. Als er dan nog wat bomen rechtstaan, dan gaan die het ook niet overleven vrees ik.

Tenslotte, mocht het ooit zo ver komen dat de mensheid zijn toevlucht moet zoeken op een andere planeet, dan moet die eerst nog gevonden worden, om van de rest nog maar te zwijgen. Nogal wat politici uit dit land staan dan vast op de eerste rij om in een raket te stappen. Maar dat maken we niet meer mee.

André

Foto: Fotos Públicas

Plaats een reactie